Alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder højst drikker 14 genstande pr. uge, og mænd højst 21 genstande pr. uge. Men nyere undersøgelser peger hen imod at disse anbefalinger fremover skal være lavere. Indtagelsen af alkohol bør som hovedregel fordeles over hele ugen, idet indtagelse af mange genstande i løbet af kort tid har mange uheldige helbredsmæssige konsekvenser. Det er godt at have nogle alkoholfrie dage, så kroppen kan eliminere alle affaldsstoffer fra alkoholen og reparere eventuelle mindre skader forårsaget af alkoholforbruget.

Husk, at de fleste alkoholiske drikke indeholder en betydelig mængde kalorier. Hvis du prøver at tabe dig eller holde din vægt på et fast niveau, vil en reduktion af alkoholforbruget hjælpe med til, at du kan holde din idealvægt.

Helbred og alkohol

Der er både positive og negative konsekvenser for dit helbred ved alkoholindtag. Alkoholen er godt for dit kolesterol, da det øger det gode HDL kolesterol i dit blod. Men hvis du drikker mere end det anbefalede maksimum, vil det kunne påvirke dit helbred negativt. Nogle påvirkninger vil være mindre alvorlige, for eksempel søvnbesvær og konstant træthed. Af andre mere alvorlige følgevirkninger kan nævnes

Drikker jeg for meget

Ud over at tælle, hvor mange genstande du drikker om ugen, så kan du stille dig selv en række spørgsmål, som vil være en god rettesnor. Spørgsmålene er hentet fra Sundhedsstyrelsen, og kaldes de ni faresignaler. Kan du svare ja til flere af faresignalerne, er der god grund til at nedsætte dit alkoholforbrug.

  1. Finder du tit på en undskyldning for at få et glas vin eller en øl?
  2. Har du nogensinde lovet dig selv ikke at drikke i for eksempel en uge, men har ikke kunne holde det?
  3. Har nogen sagt, at du drikker for meget?
  4. Har du forsøgt at skjule, at du tager et glas vin eller øl for at undgå konfrontation med familien?
  5. Har du svigtet aftaler med dine børn, fordi du har drukket?
  6. Har du haft sygedage på grund af tømmermænd?
  7. Skal du drikke mere end tidligere for at blive påvirket?
  8. Bliver du fuld til fester, selvom du har besluttet ikke at få for meget?
  9. Drikker du nogensinde så meget, at du har svært ved at huske, hvad der er sket?

Hvis du drikker for meget og ønsker at reducere dit alkoholforbrug, kan det være en god idé at opsøge professionel hjælp. I samråd med en alkoholkonsulent, kan du opstille en handlingsplan for at nedbringe dit forbrug, det gør ofte processen nemmere. Du kan vælge at kontakte din læge eller få anonym rådgivning via hjemmesiderne www.alko-linjen.dk eller www.hope.dk.

Aerodoctors.com