Motion

Det er et veldokumenteret faktum, at fysisk aktive mennesker har mindre risiko for sygdom og for tidlig død end mennesker som ikke dyrker motion.

Udholdenhed, smidighed og styrke

Motion kan være mange ting, og for at være veltrænet er det vigtigt at træne både udholdenhed, smidighed og styrke. Dette gør du ved at lave både konditions- og styrketræning. Hovedparten af din træning bør være konditionstræning.

Konditionstræning forbedrer din kredsløbsfunktion (det vil sige samspillet mellem hjerte, lunger, blod, blodkar og muskler). Som resultat vil din fysiske kondition blive forbedret, dit blodtryk vil falde og hvilepulsen vil blive lavere.

Styrketræning styrker og vedligeholder din muskelstyrke, men er også effektiv for sener, led og knogler. Det er en god måde at undgå eventuelle sportsskader på, og det forebygger reduktion i muskelstyrken i forbindelse med alderdommen.

Anbefalet motionsniveau

Anbefalet motionsniveau for en voksen er 30-60 minutter hver dag. Børn bør være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen. Al motion tæller med, også motion fordelt over dagen – for eksempel 10 minutters gang til bussen, 15 minutters cykeltur til butikken, at tage trappen i stedet for elevatoren osv. Til en vis grad gælder det, at jo mere intensivt du motionerer, og jo mere pulsen kommer op, des bedre er det for dit sundhedsniveau. 30 minutters motion daglig med en puls på cirka 70-80 procent af maksimal puls har en stærkt helbredsfremmende virkning. Maksimalpulsen beregnes som 220 minus din alder det vil sige, hvis du er 50 år er din maksimalpuls 220-50 = 170.

Helbredsfordele ved motion

Du bør motionere regelmæssigt og hele livet igennem. Helbredsfordelene ved motion forsvinder nemlig inden for meget kort tid (få uger til få måneder) efter aktivitetens ophør. Regelmæssig motion har mange veldokumenterede helbredsfordele, og ved at motionere vil du således kunne

Motion under graviditet

Ved at dyrke motion under graviditeten vil man udover de dokumenterede helbredsfordele også kunne opnå at

Gang svømning og cykling er gode motionsformer tidligt i graviditeten. Når kropsvægten forøges vil det være en god idé at holde dig til svømning eller andre motionsformer, hvor du ikke behøver at bære vægten.

Hvis du ikke har været fysisk aktiv inden din graviditet, eller du ønsker at øge dit motionsniveau, bør du søge råd og vejledning hos din læge.

Aerodoctors.com